Der er ingen tvivl om, at rom er blandt danskernes foretrukne spiritus. Godt nok er vi først og fremmest en øl- og vindrikkende befolkning, men rom er nu også noget, som vi rigtig godt kan lide. Faktisk er mange danskere ret tossede med rom. Både helt klassisk i den rene form – gerne i de karakteristiske romglas – men også opblandet i delikate, forfriskende cocktails. Men hvad er det helt præcist, der gør, at rom er blevet en så populær spiritus at drikke? Det vil jeg prøve at dykke lidt ned i.
Hvorfor er rom så populært at drikke?
Rom har været populært at drikke over hele verden i mange hundrede år; også her i Danmark. Rent smagsmæssigt adskiller rom sig fra mange andre typer af spiritus, hvilket må siges være én af grundene til dens popularitet. Grundingrediensen til rom er nemlig sukkerrørsmelasse fra sukkerrør. Derfor er rom også en overvejende sød spiritus i modsætning til andre typer, som mere bærer præg af bitterhed.
Rom findes i en masse forskellige prisklasser. Men en dyr rom til mange tusind kr. er ikke nødvendigvis bedre end en til 800 kr. Derudover er rom som regel en smule billigere end whisky og cognac, hvorfor man ofte også får mere for pengene ved at købe en rom.
Kan du drikke rom til mad?
Mange nyder fra tid til anden lidt god vin eller øl til maden. Men kan man også drikke rom til mad? Det korte svar her er: Ja. Det er bl.a. oplagt at substituere portvinen med en god rom til desserten. Men en god rom passe også rigtig godt til det salte køkken. Prøv f.eks. at drikke rom til en glaseret, salt hamburgerryg – det smager ganske udmærket. Derudover passer den også perfekt til snacks som saltstænger, peanuts, cashewnødder, valnødder, chips eller lignende. En god rom skal dog ikke drikkes i selskab med friturestegt mad – ej eller retter med fisk. Det vil hverken gøre noget godt for maden eller rommen. Men en god ost vil også gå rigtig godt i spænd med en god rom.