Gipsplader gør byggeprojektet nemmere

Der er mange delte meninger om gipsplader derude. Personligt synes jeg selv det er noget af det bedste, hvis du skal lave lofter og vægge eller blot beklæde dem. Mange vil hellere bruge træplader, som f.eks. krydsfinerplader eller lignende, hvilket bestemt heller ikke er nogen dårlig løsning. Men jeg vil bare gerne øse ud af de erfaringer, jeg har gjort mig igennem tiden med mine byggeprojekter. Jeg gør det i håb om, at kunne hjælpe nogle af jer fremadrettet.

Da jeg for nogle år siden begyndte, at bruge billige kvalitets gipsplader i stedet for diverse træplader, gik det op for mig, hvor meget nemmere det blev at lave bygningskonstruktioner. Jeg bruger det hovedsageligt til, at konstruere helt nye lofter eller vægge. Men jeg kan også finde på, at bruge det til, at beklæde eksisterende lofter og vægge. Gipsplader er meget nemmere at arbejde med end træplader. Det er der flere grunde til. For det første vejer de næsten ingenting, hvilket vil sige du kan nemt sætte en gipsvæg op helt alene. Du kan sågar snildt holde en plade oppe med den ene hånd, mens du skruer den fast med den anden. Det giver en helt anden form for fleksibilitet. For det andet er de nemme at tilpasse i størrelsen. Du kan skære gipsplader til med en hobbykniv, hvorimod træplader kræver du som minimum skal have saven frem. Så igen er det fleksibilitet, som er nøgleordet.

Vær opmærksom på gipsplader i køkkener og badeværelser

Hvis man arbejder meget med gipsplader, skal man være opmærksom på, at man ikke må bruge normale gipsplader i rum, hvor der kan opstå fugt. Fugten trænger nemlig ind i gipsen og gør det blødt, hvilket resultere i det smuldre med tiden. Det er en fejl man kun laver én gang, jeg lærte det desværre på den hårde måde. Hvorfor jeg gerne vil videregive denne information og erfaring, så i forhåbentlig ikke laver samme fejl.

Heldigvis findes der gipsplader som kan bruges i disse situationer. De er kaldet vådrumsgipsplader og kan, som navnet antyder, tåle fugt. Vådrumsgipsplader er imprægneret, som gør de bliver resistente overfor fugt. Imprægneringen trænger ind i gipsen og det papir som sidder på begge sider af gipsplader og dermed gør det tåler fugt. Så skal du lave loft- eller vægbeklædning i f.eks. køkkener og badeværelser, så er vådrumsgipsplader vejen frem.

Flotte lofter og vægge med gipsplader

Hvis du er en af dem, der er skeptisk overfor væg- og loftkonstruktioner af gipsplader, fordi samlingerne af pladerne er tydeligt, så har jeg et godt trick. Jeg har selv opsat flere lofter af gips. Pladerne kommer oftest i 90-120 x 240, hvilket vil sige du skal sammensætte en del plader, for at fylde et helt loft ud. Det vil alt andet lige give en nogle riller i loftet, hvor pladerne er samlet. Det jeg plejer at gøre er, jeg spartler hele loftet. Det gør rillerne forsvinder, oven i giver det et flot ensartet udtryk på hele loftkonstruktionen. Udtrykket forsvinder heller ikke bare efter en gang maling, så det kan du roligt gøre efterfølgende.