Type 2 diabetes er den mest udbredte diabetestype i det danske land og udgør hele 80 % af tilfældene. For mange år siden blev sygdommen kaldt gammelmandssukkersyge, fordi det oftest var ældre mænd, der blev ramt af sygdommen. Dog er der i dag mange yngre og af begge køn, der rammes af sygdommen, hvorfor den blev omdøbt til diabetes type 2. Uanset om du er ramt af diabetes 2 eller ej, kan det være en fordel at kende til det, der er værd at vide diabetes 2, så du kan forebygge eller lære at leve med sygdommen, hvis du har den.
Hvad der sker i kroppen, når man har diabetes 2
Kroppen får energi til sit virke gennem den mad, vi spiser. Kroppen nedbryder maden til mindre dele, som kroppen kan lagre eller transportere ud til cellerne alt efter behovet. Det er her kulhydratet, der er interessant. Kulhydratet bliver omdannet til sukker i form af glukose, som er et nødvendigt brændstof for kroppens celler. Blodsukkeret bliver derfor transporteret rundt i blodbanen, men det kræver en hjælp for, at det kan komme fra blodet og ud til de celler, der har behov for energi til at holde gang i processerne.
Ineffektiv udnyttelse og produktion af insulin
Dette er netop insulin. Insulin sørger for, at blodsukkeret bliver transporteret ud i cellerne, hvor det kan gøre nytte. Uden insulin eller ineffektivt virke af insulin, vil blodsukkeret blot forblive højt, uden at cellerne får den energi, de har behov for. Ved diabetes type 2, formår kroppen ikke at udnytte insulinen og producerer ikke nok. Det resulterer i manglende energi og et højt blodsukker, som kan gøre dig dårlig.
Forebyg diabetes 2
Der findes ingen kur mod diabetes 2, men det er muligt at forebygge sygdommen via forskellige tiltag. Disse kan opsummeres som kram faktorer. De fire bogstaver i kram repræsenterer hvert et ord:
- Kost
- Rygning
- Alkohol
- Motion og bevægelse
Det er nemlig vigtigt at spise sund kost, stoppe med at ryge, drikke mindre alkohol og dyrke mere motion for at forebygge type 2 diabetes.