Derfor skal du drikke californiske vine

Jeg er helt tosset med vine. Men indtil for nylig var det faktisk kun franske og italienske vine, som var at finde på min vinreol. Heldigvis er jeg blevet klogere. I dag er der nemlig stort set kun amerikanske vine indenbords på matriklen derhjemme – og navnlig de californiske vine har et helt specielt plads i mit (vin)hjerte. Hvis du stadig ikke er begyndt at drikke californiske vine, så vil jeg i dette indlæg give en lille introduktion til vindistriktet i Californien, samt hvorfor vinene derover simpelthen bare smager så godt. 

Vindistriktet i Californien

Der hersker ingen tvivl om, at det bedste vindistrikt i USA er det californiske. Det helt særlige klima – samt jordbundsforholdene – gør, at 9 ud af 10 amerikanske vine i dag stammer fra Californien. Men det er egentlig pudsigt, at netop de californiske vine er så anerkendte og gode. For som udgangspunkt er der for varmt i Californien til vinfremstilling – især alt der ligger syd for San Francisco. Men havgusen fra Stillehavet gør, at en stor del af det vestlige vindistrikt ofte bliver omsluttet af tåge, hvorfor temperaturen holdes nede for mere optimale forhold.

Selvfølgelig er det ikke alle californiske vinbønder, der laver vin i høj, høj kvalitet. Men rigtig mange af de amerikanske vinbønder har været under kyndig oplæring hos anerkendte franske og italienske vinbønder. Således har de lært, hvordan man fremstiller rigtig god kvalitetsvin, men der er selvfølgelig også mange californiske vinbønder, som har fundet deres egen metode.

Pinot Noir er jeg tosset med

Jeg er i dag af den opfattelse, at hvis man skal prøve en fantastisk californisk vin, så skal vinen være lavet på Pinot Noir druen, men andre sorter som Chardonnay, Zinfandel og Cabernet Sauvignon er også ganske udmærket. Pinot Noir druen har sin karakteristiske saft og kraft af frugt, og duften er noget helt særligt, når den kommer til udtryk efter korkproppen er fjernet.  

Derudover har jeg forelsket mig i den serie af californiske vine, som går under navnet “Heavyweight”. Bokse-terminologien er heller ikke uden grund, for der er tale om nogle standhaftige vine, som kan slå fra sig. Heavyweight laves dog på Pinot Noir druen, og derfor rammer denne serie af Heavyweight vine en noget bredere målgruppe. Men selvom Pinot Noir druen bidrager til en smule finesse og blødhed, så er det stadig tale om nogle kraftige vine, som passer sublimt til stege og vildtretter.

Alle mine vin køber jeg i dag online, hos den bedste vinforhandler i Danmark efter min mening. Der findes et stort sortiment af californiske vine dér, såvel som der findes mange andre slags vine fra resten af verden.